Πρώτες βοήθειες σε μοτοσικλετιστή

 

Το αγαπημένο μέσο μετακίνησης του Έλληνα το καλοκαίρι είναι το μηχανάκι. Παρ’ όλες τις ευκολίες που προσφέρει σα μέσο μετακίνησης εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους. Τα ατυχήματα με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο είναι συχνά, ειδικά μέσα στις πόλεις το καλοκαίρι, γι αυτό πρέπει να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε σε περίπτωση που είμαστε μάρτυρες ενός τροχαίου ατυχήματος και να βοηθήσουμε τον αναβάτη σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί και βρίσκεται στο έδαφος.

Προφυλάσσουμε τον χώρο το ατυχήματος. Τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε αρκετή απόσταση από το σημείο του ατυχήματος για να προειδοποιούμε τους υπόλοιπους οδηγούς. Στο ενδιάμεσο του τριγώνου και του σημείου ατυχήματος τοποθετούμε το όχημα μας, αυτοκίνητο κατά προτίμηση, έτσι ώστε να προφυλάσσουμε τον πεσμένο αναβάτη και τα σωστικά συνεργεία που παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Το τρίγωνο πρέπει να τοποθετείτε σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το σημείο του ατυχήματος περίπου στα 80-120 μέτρα. Αμέσως μετά παρκάρουμε το όχημα μας και αφήνουμε πολύ χώρο έτσι ώστε να μπορέσει να παρκάρει το ασθενοφόρο και η αστυνομία όταν φτάσουν στον τόπο του ατυχήματος.

Παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες. Σε περίπτωση που δεν είμαστε ειδικοί και δεν γνωρίζουμε από πρώτες βοήθειες το μόνο που κάνουμε είναι να ανοίξουμε την ζελατίνα του κράνους και ελέγχουμε αν κάποιο ξένο αντικείμενο εμποδίζει την αναπνοή του αναβάτη. Σε καμία περίπτωση δεν αφαιρούμαι το κράνος. Το κράνος σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί σα νάρθηκας και συγκρατεί το κρανίο στη σωστή θέση σε περίπτωση κάκωσης, αλλά και η κίνηση που θα κάνουμε να βγάλουμε το κράνος μπορεί να τραυματίσει σοβαρότερα έναν ήδη τραυματισμένο αυχένα. Δεν μετακινούμε το αναβάτη παρά μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του και δεν γίνεται να περιμένουμε τα σωστικά συνεργεία, όπως στη περίπτωση που καίγεται η μοτοσικλέτα και κινδυνεύει να καεί και ο τραυματίας. Δεν σηκώνουμε τον αναβάτη όρθιο.

Στη περίπτωση που ο τραυματίας αναβάτης είμαστε εμείς και έχουμε τις αισθήσεις μας περιμένουμε ακίνητοι τα σωστικά συνεργεία, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας μετακινήσει ή να μας σηκώσει.