Νεκρή γωνία φορτηγού και τι πρέπει να προσέχω

Νεκρή γωνία ενός οχήματος ονομάζεται η περιοχή γύρω από ένα όχημα στην οποία ο οδηγός δεν έχει καμία οπτική επαφή είτε άμεση είτε έμμεση μέσω τον καθρεπτών του οχήματος. Η περιοχή αυτή ποικίλει ανάλογα με το όχημα και μεγαλώνει όσο μεγαλύτερο είναι το όχημα, όπως στα φορτηγά που θα δούμε παρακάτω. 

Οι περισσότεροι οδηγοί νομίζουν ότι ο οδηγός του φορτηγού έχει καλύτερη ορατότητα επειδή κάθεται ψηλά. Αυτό ισχύει μόνο για την εμπρόσθια ορατότητα και αυτό όχι αμέσως μπροστά από το όχημα τους.

Οι νεκρές γωνίες βρίσκονται αμέσως μπροστά από το φορτηγό, πίσω από το φορτηγό για δεκάδες μέτρα και στο πλάι ειδικά από την δεξιά πλευρά. Αποφεύγουμε να κινούμαστε είτε να σταματάμε στις νεκρές γωνίες γιατί ο οδηγός του φορτηγού δεν μας βλέπει και το πιθανότερο να μην γνωρίζει καν ότι κάποιος είναι εκεί.

Προσοχή χρειάζεται όταν κάποιο φορτηγό στρίβει σε διασταύρωση λόγο του μεγάλου μήκους του παίρνει τη στροφή πολύ ανοιχτά. Ειδικότερα αν είναι σε στάση σε φωτεινό σηματοδότη και έχει αφήσει χώρο δεξιά του δεν σταματάμε ποτέ εκεί, το φορτηγό χρειάζεται όλη αυτή την έξτρα απόσταση από το άκρο του δρόμου για να κάνει τον ελιγμό του και δεν έχει καμία ορατότητα δεξιά του.

Αν δεν βλέπεις τα μάτια του οδηγού δεν σε βλέπει και αυτός.