Οι επιπτώσεις της σκουριάς στην ασφάλεια του αυτοκινήτου

Στην Ελλάδα της κρίσης ο μέσος οδηγός έχει στραφεί προς την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου εισαγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκίνητων αυτών προέρχεται από κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης και κυριότερα από την Γερμανία. Η πλειοψηφία αυτών των αυτοκινήτων έχουν γράψει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στους χιονισμένους δρόμους της Βόρειας Ευρώπης.

 

 

 

 

 

 

 

Η χρήση αλατιού για το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου στους δρόμους κάνουν την οδήγηση πιο ασφαλή, από την άλλη όμως είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά στο θέμα της σκουριάς. Η σκουριά είναι η χημική αντίδραση του οξυγόνου με τον χάλυβα και με την βοήθεια του αλατιού που δρα σαν καταλύτης η αντίδραση αυτή γίνεται πιο γρήγορα.

 

Για να διαπιστωθεί πόσο επηρεάζει την δομική ακαμψία ενός αυτοκινήτου η σκουριά έγιναν crash test στη Σουηδία κάνοντας χρήση μεταχειρισμένα οχήματα με εμφανή σκουριά. Οι αναλυτές των δοκιμών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιβάτες ενός σκουριασμένου αυτοκινήτου έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν από ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου όταν ήταν καινούργιο συμπεριφέρθηκε πολύ καλύτερα στην ίδια δοκιμή κρατώντας την καμπίνα του σχεδόν άθικτη.

Οπότε ο αγοραστής θα πρέπει να ψάξει πέρα από την κατάσταση των μηχανικών μερών του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που τον ενδιαφέρει και την δομή του για σκουριά.